Tippek a biztonságos vásárláshoz

Ismerd meg az eladót!

Mielőtt ajánlatot tennél, érdemes megnézni a másik felhasználó adatlapját. A felhasználók az Alkupiacon minden eladás és vásárlás után értékelést készítenek egymásról. Látogass el a másik felhasználó adatlapjára és nézd meg az értékeléseit. Légy elővigyázatos, ha még semmit nem adott el vagy vásárolt az oldalon (és emiatt nem kapott értékelést). Ha sok negatív értékelést kapott, érdemes megfontolnod, hogy tényleg alkudozni szeretnél-e ennek a felhasználónak a termékére. Valószínűleg nem véletlenül kapott több negatív értékelést.

További információkat közölhetnek magukról a felhasználók a saját oldalukon. Ezt az oldalt nem kötelező létrehozni, de amennyiben létezik, itt is hasznos információkat tudhatsz meg az eladóról.

Hogyan és miket kérdezz a termékről?

Olvasd át a kiválasztott áru adatlapját, nézd meg jól a képeket, és ha bármivel kapcsolatban kérdésed van, kérdezz az eladótól Gyakorlatilag az eladótól bármilyen, a termékkel kapcsolatos információra rákérdezhetsz. Ha a feltöltött képekből nem derül ki egyértelműen, kérdezz rá a termék állapotára!

Ha nincsen feltüntetve, érdemes még az ajánlatod megadását megelőzően érdeklődni a szállítási költségekről és az átvételről.

Nagyon sok terméknél (pl: ruhák, bútordarabok, festmények) érdemes rákérdezni annak méretére, egyedi jellemzőire és az eladó által vállalt esetleges garanciákra.

Ha megköttetett az üzlet

Ha létrejött köztetek a megállapodás, ne siess el semmit. Az Alkupiac elküldi a másik fél adatait: a nevét, a telefonszámát és az e-mail címét. Ilyenkor még van lehetőséged a nevére vagy az e-mail címére rákeresni a Google-ben - ha esetleg máshol felmerült a nevével kapcsolatban a csalás gyanúja, légy elővigyázatos. Ebben az esetben semmiképp se küldj neki előre pénzt. A postai utánvét biztonságosabb megoldás az előrefizetésnél, de még ekkor is lehetséges, hogy nem azt kapod a csomagban, amit vártál. A legbiztonságosabb a személyes átvétel - ilyenkor megnézheted, mire adod a pénzed.

Adataid védelme

Az eladóval történő kapcsolatfelvétel során kizárólag azon személyes adataidat bocsásd a másik fél rendelkezésére, amelyek az áru átvételéhez feltétlenül szükségesek.

A kapcsolatfelvétel során soha ne add meg jelszavadat, illetve bármilyen banki, bankkártyás tranzakcióhoz szükséges személyes azonosítódat (pin kód, cv2 kód, online banking belépőkód, azonosító és/vagy jelszó). Ha valaki a fenti adatok bármelyikét kérné tőled, kérjük azonnal értesítsd ügyfélszolgálatunkat!